In de week voor Coming Out Day op 11 oktober stonden er veel workshops gepland! Helaas konden ze niet allemaal doorgang vinden door het virus. Gelukkig konden de workshops bij het Alfa College in Groningen en bij CSG Noordik te Almelo wel doorgaan. Hieronder vinden jullie hiervan het verslag.

Vier mooie workshops bij het Alfa College in Groningen

Maandag 5 en dinsdag 6 oktober stonden er vier workshops gepland op het Alfa College in Groningen. In elke groep zaten er ongeveer 10 eerstejaarsstudenten van de opleiding Sport en Bewegen. De workshops werden vanuit het John Blankenstein Foundation gegeven door Paul Martin Raspe en Jan-Willem Bouw.

Tijdens de verschillende sessies werd er enorm enthousiast meegedaan door de studenten. Ondanks dat het thema bij elke groep het zelfde was, namelijk diversiteit en LHBTI+ in de sport, hebben we vier totaal verschillende workshops gehad door de inbreng van de groepen. Vragen die behandeld werden waren: ‘Wat is diversiteit?’ ‘Wat roept het woord homo bij je op?’ en ‘kennen jullie mensen in je omgeving die onder de LHBTI+ groep vallen?’ Daarnaast werden er diverse filmpjes getoond en vertelde Jan-Willem zijn eigen verhaal.

Er ontstonden mooie open gesprekken waarbij er genoeg interactie was tussen en met studenten. Alle opmerkingen en vragen die naar bovenkwamen konden worden gesteld. Sommige jongens gaven aan nog nooit over dit onderwerp te hebben gesproken en dat dit tijdens de workshop eigenlijk de eerste keer was. Daarnaast bleek dat ook dat geloofsovertuiging nog steeds een grote rol speelt op het gebied van homoacceptatie in het algemeen en in de sport. Na afloop van een aantal workshops bleven er ook nog wat studenten hangen om nog wat na te kletsen en meer informatie te willen ontvangen over dit onderwerp. Bij leraren werden de workshops ook erg goed ontvangen en zij gaven zelfs aan dat dit onderwerp wellicht wel standaard wordt opgenomen in het lesmateriaal. We kijken terug op twee mooie dagen waarbij we weer zeer interessante dialogen hebben gezien.

Dankjewel Alfa College Groningen voor jullie gastvrije ontvangst! We voelden ons bijzonder welkom en komen in november graag bij jullie terug om met meer klassen in gesprek te gaan over het onderwerp diversiteit.

Wil je als school of als club diversiteit ook beter bespreekbaar maken? Dat kan via deze link. Je kan dezelfde link gebruiken om contact met ons op te nemen als je behoefte hebt aan een vertrouwelijk gesprek. Praten helpt altijd!

Ook workshop CSG Het Noordik geslaagd!

Sportbedrijf Almelo heeft de week van 5 t/m 11 oktober als Coming Out Week stevig op de
Almelose kalender gezet door een hele actieve campagne te voeren met als titel: Aj oezelf
moar bint! (Als je jezelf maar bent!).

Dinsdag 6 oktober vond er daarom voor de leerlingen van de sportklassen HAVO 4 en 5
van CSG Het Noordik een workshop plaats van de John Blankenstein Foundation . Deze
workshop werd gegeven door Floor Popken en Casper Boom.

Het werd een levendige workshop met veel interactie en wederzijds respect en begrip.
Vanuit het Sportbedrijf was Kim de Wild aanwezig en ook was er een vertegenwoordiger
van het COC Twente Achterhoek aanwezig om mee te maken wat een workshop inhoudt.
De workshop werd afgesloten met een quiz en de winnaar van de quiz kreeg een hele
mooie aanvoerdersband in de regenboogkleuren.