De afgelopen weken hebben leerkrachten, ouders én kinderen een wereldprestatie geleverd met school thuis. Om te vieren dat de basisscholen weer (gedeeltelijk) open gaan na de meivakantie, nemen vrijdag 24 april diverse (ex-)topsporters en bekende Nederlanders het stokje over van de leerkrachten. Als blijk van waardering voor het onderwijspersoneel in Nederland.

Tot het keurkorps van 35 gastdocenten behoren onder andere Olympisch Kampioen Carlijn Achtereekte, acteurs Frank Lammers en Victor Reinier, muzikant Paul de Munnik, dj Julian Jordan, oud-Olympisch Kampioen Jochem Uytdehaage, acteur Viggo Waas, bokskampioen Arnold Vanderlyde, Eredivisie scheidsrechter Kevin Blom, diverse tophockeyers (waaronder JBF-vrijwilliger Thijs de Greef), profvoetballers uit de Eredivisie en profvoetbalsters uit de Eredivisie Vrouwen.

Aansprekende, prikkelende lesonderwerpen moeten ervoor zorgen dat de leerlingen zich geen seconde gaan vervelen. Zo gaat NOS Langs de lijn-verslaggever Chris Wobben uitleggen hoe je het beste commentaar kunt geven in de klas. Oud-bokser Arnold Vanderlyde gaat de kinderen bijbrengen hoe je de sterkste van het schoolplein wordt en legt acteur Victor Reinier uit hoe je (“voor nep”) boeven kunt leren vangen. JBF-vrijwilliger Thijs de Greef vertelt samen met korfballer Emrys Karlas hoe je altijd jezelf kan blijven. Het volledige lesprogramma en de lesonderwerpen staan op www.onlinegastles.nl

Dat het onderwijspersoneel het gebaar waardeert blijkt uit het enorme aantal aanmeldingen dat in twee dagen bereikt werd. Maar liefst 1.600 leerkrachten maakten van de mogelijkheid gebruik om met hun groep deel te nemen aan een gratis online gastles, wat betekent dat bijna 40 duizend leerlingen onderwijs krijgen vrijdagochtend 24 april.

Initiatief

Onlinegastles.nl is een initiatief van sportmarketingbureau SportsGen, dat zich voor deze gelegenheid een week lang transformeert tot school (www.sportsgen.nl/team). Het initiatief krijgt ondersteuning van een aantal Vrienden van Onlinegastles.nl waaronder telecomprovider Simpel.nl.